ESITTELY

Esittely

Olen Lili Scarpellini, koiramaailman sekatyöläinen. Valmistuin Eläintenkouluttajaksi (AT) loppuvuodesta 2022, ja sen lisäksi olen useamman lajin koulutusohjaaja ja koetoimitsija. Olen aina ollut eläinrakas, ennen koiria minulla oli marsuja ja äidinmaidosta sain rakkauden hevosiin.


Ensimmäinen oma koira tassutteli taloon 1993, hovawart Neri, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Neri oli aika haasteellinen pakkaus mutta erinomainen ja opettavainen harrastuskoira. Nerin kanssa tutustuin mm. shapingiin ja palveluskoiralajeihin.

Omien koirien kanssa olen kisannut tokossa, agilityssä, rally-tokossa, metsäjäljellä, haussa, etsintäkokeessa ja peltojäljellä. Menestystä on tullut niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Lisäksi olen harrastanut vesipelastusta, nose-workia ja suojelua. Olen rakentanut monimutkaisia ja pitkäketjuisia käytöksiä erilaisiin koetilanteisiin, erilaisten häiriöiden alla ja onnistunut saamaan upeita suorituksia.

Vaikka itsellä on vankka kilpailutausta, lähellä sydäntä ovat nimenomaan ns. kotikoirat ja niiden hyvinvointi. Aina välillä omistajille tulee yllätyksenä erilaiset arjen haasteet, jotka usein johtuvat kommunikaatio-ongelmasta tai siitä, että koiran rodun/rotujen alkuperäiseen tarkoitukseen ei ole perehdytty riittävän huolellisesti. Toimiva vuorovaikukutus, koiran hyvinvointi, suhde ja luottamus ovat ensiarvoisen tärkeitä, oli kyseessä sitten kisakoira tai sohvanvaltaaja. Koiran ja ihmisen on joskus vaikea ymmärtää toisiaan, eikä koira voi hyvin mikäli sen lajityypillistä käytöstä ei osata ottaa huomioon. Haluan omalta osaltani olla auttamassa koiria ja omistajia löytämään yhteisen sävelen, niin että molemmat nauttivat yhteiselosta.

Eläinalan tutkimus kehittyy jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että tietoa eläinten käyttäytymisestäkin saadaan koko ajan enemmän. Haluan kehittyä paremmaksi koiranohjaajaksi ja kouluttajaksi, joten omaa osaamista on päivitettävä säännöllisesti.

Olen Suomen eläintenkouluttajat ry:n jäsen ja minut löytää myös heidän kouluttajalistalta.

Tue, kehu, kannusta.

Koulutus

Eläintenkouluttajan ammattitutkinto               2022
Palveluskoiraliiton eettinen koulutus               2022
Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 2013
Yrittäjän ammattitutkinto                                 2008

Pätevyydet

Laji, myönnetty
Rally-tokokoulutusohjaaja, 2018
Koetoimitsija Rally-toko, 2017
Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja, 2016
Koetoimitsija luonnetesti, 2015
Koetoimitsija PK ja PEKO, 2012
PK koulutusohjaaja 2011
Koetoimitsija TOKO, 2004
Koirankouluttajakurssi PK, 2001

Asiakaspalautteet

Lukee ohjaajaa ja koiraa taitavasti. Sain Lilin avulla yhteistyön Pepen kanssa toimimaan ja edettiin onnistuneesti meidän BH-koetavoitteeseen syksyllä -22. Lili huolehtii, että koiralla ja ohjaajalla on treenatessa myös kivaa ja treenaaminen on palkitsevaa. Treenit ovat vaihtelevia, perusasioita ja pohjataitoja kuitenkaan unohtamatta.

Kati & BH Pepe


Vankka koirakokemus vuosien varrelta. Miellyttävä opetus, osaa lempeästi osallistaa ohjaajaa ja laittaa tämän miettimään ja kyseenalaistamaan omia toimintatapojaan. Ymmärtää koirakohtaiset erot ja osaa silmänräpäyksessä muuttaa koulutustapaa/-keinoa ongelmien/haasteiden tullessa eteen. Järkähtämättömän pitkä pinna haasteellistenkin tapauksien kanssa. Jaksaa tsempata ja yhtyy onnistumisen iloon ohjaajan kanssa. Tietää mitä tekee ja osaa asiansa.

Tarja & Nekkar


Päästiin Ulsin kanssa harjoituskoirakoksi eläintenkouluttajan näyttötutkintotilaisuuteen ja saatiin monta hyvää vinkkiä, joilla tukea ikääntyvän koiran hyvinvointia arjessa. Ja niin ahkerasti tehtiin hommia, että päivän päätteeksi maistui uni mummelille!

Kaisa & Ulsie


Päästiin nuoren koirani kanssa Lilin oppiin peltojäljelle keväällä -23. Olin opettanut koiralleni hyvät pohjat edellisellä kaudella, mutta siihen oma osaamiseni loppui. Yhteisten harjoitusten jälkeen saimme aina yksityiskohtaiset ohjeet itsenäiseen harjoitteluun. Sadat viestit treeneihin liittyen kertovat kouluttajan aidosta halusta jakaa osaamistaan ja kokemustaan. Lilin lempeän tiukka ja rauhallinen opetustyyli yhdistettynä vankkaan osaamiseen ja kokemukseen koirien ja lajin parissa sai aikaan ihmeitä. Minä superjännittäjä uskaltauduin kauden päätteeksi peltojäljikokeeseen koirani kanssa. Tsemppaukset ennen koetta ja viime hetken vinkit Euroopan rajojen ulkopuolelta koepäivänä, kertovat myös aidosta halusta auttaa koirakkoa saavuttamaan haaveet todeksi. Ensi jälkikautta odotellessa saamme ottaa Lilin osaamista vastaan muiden lajien parissa.

Hanne & IFH1 Mauri